torsdag, mars 15, 2012

Finns det läckor om svenskt engagemang i Syrien?


Det skulle ge fler dimensioner till den pågående debatten om Saudi. Dessa två stater uppvisar likartade strukturella mönster, där Syrien avviker till sin egen fördel - om man tittar bakåt i tiden.

Enligt Sven Hirdman så kan man inte betrakta Saudi som en diktatur - frågan är då hur han ser på Syrien som fram till för ett år sen var stabilt och vilade sin politiska kraft på ett sekulärt parti som i mycket liknar socialdemokratin - luktar liknelsen illa?

Den är nog sannare än man vill se - bort med religiös pompa - bort med folkets delaktighet i de politiska målen. Håll fast vid makten och fördela lagom. Se bara till att ge stöd åt krafter långt bort som inte hotar den egna politiska agendan. Håll fast vid en retorik som utmålar motståndaren som svart - vädja till ordet solidaritet och visa det med några palestinska flyktingläger.

Se samtidigt till att ha öppna kanaler i alla riktningar. Pragmatism kallas det i klarspråk. Typiskt svenskt? Jag tycker det är ett signum för svensk låtsasneutralitet och tydligare kommer det att bli för historiker om femtio år.

Sossarna är tvärtysta i affären med Saudi. Troligen är man det för att det finns hur många affärer som helst som kan dyka upp - låt oss ta 1950 talet som startpunkt och framåt.

Indien och Bofors är en affär som avslöjades - en annan var radarsystem som installerades i sista minut i Jugoslavien - sen bröt helvetet lös även där. Det finns fler och hyptotesen som jag slår mina egna ungar i skallen med, är att jag ser den där berömda toppen av isberget - tio procent.

Innan vi sågar det andra benet av Tolgfors, så kanske sossarna ska öppna sina arkiv för att säkerställa att dom inte har tvingat moderaterna in i hörnet? För stackars Tolgfors kan ju bara skylla på tjänstemän - han kan inte branda sina 'brother's in arms' - Sossarna. Då måste man avstå från att strunta i folkviljan (vad den än må vara). Plötsligt skulle man tvingas att lyssna och kanske tom skapa utrymme för en folkomröstning kring vapenexport och försäljning av svensk kunskap från bla FOI.

Det är brist på demokrati när vi som är valunderlaget för de beslut som fattas, inte får ta ställning till svensk vapenexport och det är ett förmynderi jag har svårt att tåla. Jag har inte lämnat ett moraliskt mandat till någon annan människa i denna fråga och definitivt inte till en enda politiker.

Så dök då denna ledare upp i sista stund hos DN

Inga kommentarer: