måndag, april 20, 2015

EU får inte lämna Italien i sticket


Sedan Italien drog ned på sina faktiskt stora insatser för att rädda flyktingar som söker sej över medelhavet - har EU inte klivit in och bidragit i kraft av sin kapacitet. En kapacitet som gradvis kunnat ökas - men redan dag ett kunnat vara 10 ggr Italiens. Nu är den lägre och näst intill obefintlig - vilka människor är lika mycket värda som andra människor? Båtflyktingar som försöker ta sej från terror är tydligen rätt värdelösa om vi ser till den praktiska politik som bedrivs i EU.

Alla väntar på någon annan inom EU och under tiden så är det lik förbannat Italien som tvingas agera? När inget EU land tar ett steg framåt så fortsätter människor drunkna och jag börjar undra vad de mänskliga rättigheterna faktiskt ska vara till för? Stryk dom hellre och sluta hymla!

Våra ledare i EU har stoppat sitt samvete där ljuset inte når och låter dessa 'avrättningar' på medelhavet fortgå och det enda jag hört är beklaganden - ingen handlingsplan.

Att Frankrikes president ondgör sej över samvetslösa flyktingsmugglare - hans meningslösa ord hjälper inte de som drunknar - hur tänkte karln? Frankrike med klandervärda relationer i forna kolonier - han kanske borde ha ett mer sårbart samvete och inte gömma samvetet i eget arsle - dessutom inför öppen ridå?

Att världens ledare först släpper in Khadaffi i finrummet och att sedan få höra Hillary Clinton säga 'ta honom död eller levande', då gav världens ledare sej själva ett ansvar för vad som händer i Libyen.

Jag har personligen INTE förespråkat någon diktators rätt att åtnjuta något i ett demokratiskt sammanhang - men det har våra ledare i världen gjort - gång efter gång  ... Glöm inte G Perssons uppskattande ord om 'stabilitet' i Kina tex.

Ni ska sällan få höra mej förespråka våld .. men

Det är dags att en freds och avväpningsstyrka kliver in i Libyen - säkrar Libyens gränser mot omgivande länder, samt kustlinjen och plockar varje vapen ur varje hand - samt befriar flyktingar som sitter i läger, läger som mest liknar det nazisterna utsatte de oönskade för under sin tid vid makten. Samtidigt måste man göra det som alltid behövs - bidra med sjukvård och socialt arbete - Libyen är till skillnad från många andra konflikthärdar ett rikt land och kan bära sej självt - men man behöver hjälp och det akut!

Om våra ledare väljer att bortse från vad som händer i Libyen och bara står och glor på sönderfallet och mänsklig misär - ja då undrar jag vad man hoppas på från EU?

En ny marknad - när den starkaste har skjutit bort de svaga eller vad??

Världens ledare måste börja bry sej om flertalet - de människor som faktiskt faller offer för dåliga beslut fattade av ER som är ledare i världen - jag ställer mej inte bakom den inhumana attityd jag ser bland er idag. Ni snarare odlar terrorister än motverkar dem.

Var finns våra svenska politiker? Vad gör Sverige som EU land för att påverka i en mer human riktning?

Jag tycker att vi svenskar ska sätta Estonia katastrofen i ett nytt perspektiv - ett känslomässigt besläktat med flyktingarna - vår förlust av kära och nära och väga hur vi ser på människor som faktiskt flyr oavsett möjligheten att överleva sin flykt - jag ser samtidigt bilder från människor som hoppade från fönster i World Trade Center - ned till en säker död. Vi måste försvara liv - inte våra ledare.


Janne


Inga kommentarer: