söndag, april 19, 2015

Flyg och far - men inte här!


Dessa av mej värdesatta skribenter, som nu luftar sina lungor, borde ha gjort det för länge sen. Norrland är ett för bilar bra testområde på vintern, det vet alla i bilindustrin.

Men att man militärt flyger som faan - det har norrlänningar klagat över i många långa år - när nu svenska försvaret får harma sej över sin egen oförmåga och ryssen står med sina 'skepp' i Bottenviken. Då plötsligt eldar man på försvarsviljan - man ska lägga pengar på än det ena än det andra och allt syftar till att 'bevisa' att vi inte kan försvara oss själva - att vi nog måste ansluta oss till NATO.

Att vi framgent riskerar att förbinda oss att spendera 2 procent varje år på allt vi gör, samt samordna material med NATO (en anpassningskostnad som ingen har en siffra på) - oroar inte försvarsvännen - men fortfarande hävdar samma försvarsvän detta i namnet av svensk suveränitet?

Från borgarnas håll och från vissa delar av S - så är NATO en form av klubb som alla västländer borde vara med i - en klubb vi borde söka till och omfamna - men det NATO faktiskt gör, är att man som just NATO, utmanar FN och gör väldigt lite för att förstärka kraften i den enda fredsbevarande organisation vi globalt faktiskt oavsett flagga har gett samtycke till - FN.

Att NATO samtidigt förtydligar med sin blotta existens, konflikten mellan nord och syd - det kan man strunta i så länge man med vapen kan nedkämpa motståndet och det har ju inte gått så bra ...

Att med vapen i hand bevisa fördelen av fred är rätt knepig? Är man dessutom så ensidig och så hårt styrd från Pentagon som NATO är, så undrar jag en vän av avspänning - vilken fredlig väg finns för ett litet Sverige i en värld där kriget rycker närmare? Stora krig i vårt närområde?

Jag tycker att det vore en vindkantring - Sverige var på väg att skaffa egna kärnvapen på 50-talet, men avstod - sen dess har vi haft incidenter där det kanske fanns kärnvapen på svenskt territorium vid tex örlogsbesök.

Men jag ville tro på att 'främmande' makt respekterar en neutral stat och jag vill tro att världen i sin helhet mår bra av att det finns länder som inte är förbundna att agera på vad ett centralt kommando inom NATO bestämmer? Och vi slipper acceptera NATO baser på 'vår' mark - inte att förglömma.

Att i kris förespråka fred är som att hälla bensin på brasan - men nog är det trots ödestimmen dags att fundera över till vad och varför vi upplåter en stor del av svenskt territorium till dessa eviga flygövningar - dom är inte ett nytt fenomen. Vad får vi tillbaka och vem medverkar vi till att hota?

Ni i kören som skriker ut era protester just nu är sent ute - tyvärr.


Janne

Inga kommentarer: