torsdag, april 02, 2015

Netanyahu är som en jycke med rätt att hugga fler än budbäraren


Det är trist att konstatera att Israel väntar in en republikansk president i USA för att kunna gå vidare med sin i regionen underminerande politik. Netanyahu har försökt gå förbi Obama på ett sätt som inte ses nådigt från administrationen i Vita huset och har trots sin vinst i det egna valet en hel del frågor att svara på inför sina landsmän och en stor del av Netanyahus landsmän är inte troende judar.

Skräckpropagandan mot Iran är en hörnpelare i Israels politik utåt och eg den enda politik man även för inåt.

Hade inte USA med dubbla streck strukit under sitt absoluta nej - mot ett angrepp på Iran, så hade det kriget varit ett faktum för länge sen.

Iran är en diktatur där man medvetet stryper människor offentligt - sakta hissar man dessa utelämnade i lyftkranar så synligt det bara går och där får de hänga till dess döden befriat den arma själen ...

Men att hos oss ta detta som intäkt för att det är ok att starta ett krig mot Iran är som att säga att alla människor i Iran är onda. Att Iran som stat ev har kärnvapen är inte ett bra argument för att börja slakta den gröna revolutionens människor.

Varför köper Israel ubåtar som kan bära kärnvapen? Israel är väl lika opålitliga som kärnvapenmakt som USA var när man fällde sina bomber över Japan?

USA trodde sej då vara allena härskare över kärnvapen. Nu tror lillebror Israel sej om att få med storebror på nya äventyr - må USAs gudar tala förstånd med både senat och kongress ...

Alla sanktioner som satts in mot diktaturer har utan undantag drabbat de man från västvärlden påstått sej vilja skydda - från Kuba till idag tyvärr även i Ryssland.

Sanktioner drabbar inte diktaturens ledare - det är folket som tar smällen. Det skapar snarare en grund för hat som diktaturer kan utnyttja och vända utåt. Vi i vår välmening måste hitta ett annat sätt att komma åt 'diktaturernas kreatur' - ni som ledare här i väst måste visa att ni menar väl.

I Irak dog mer än 1 miljon barn pga sanktioner - Saddam brydde sej föga om dem ...

Därför borde den 'enda' demokratin i mellan östern vara mer öppen för demokratins grundläggande tanke - att folkflertalet ska få tänka och besluta själv.

Den 'enda' demokratin i mellan östern borde ta sitt ansvar och bete sej demokratiskt både inom sina gränser som i de ockuperade områden man inte ens har någon rätt att finnas i.

Den 'enda' demokratin i mellan östern borde söka stöd för fredliga lösningar åt alla håll - sluta hoppas på republikanerna i USA för att få sanktion att starta den värsta världsbrand som slutligen kan bli en sanning.

I denna väntan så blåser Israel i sin basun för större anslag till sitt försvar - jag är inte så säker på att det är militären som blåser i basunen  - det ligger mer i linje med nästa kampanj som Netanyahu måste bedriva för att fortsätta ockupation annektering och rivning av legitima palestinska byar ...

Tror någon av er att Netanyahu vill ha fred över den 'gröna linjen'?

Janne


Inga kommentarer: