onsdag, juli 31, 2013

Det stängda Europa


I dagens ledare skriver DN om flyktingarna från Syrien - lovvärt men DN gör ingen analys av varför Europa reser murarna.

"I dagsläget lever omkring 1,8 miljoner syrier som flyktingar i länder i Syriens närområde, som Libanon, Jordanien, Turkiet och Irak. Flyktinglägret Zaatari i Jordanien, som öppnade i slutet av juli förra året, beräknas nu ha över 144 000 invånare vilket gör det till Jordaniens fjärde största stad."

Så här har det sett ut i årtionden, krigshärjade områden i regionen har genererat flyktingar i miljontal och närområdet har fått svälja dessa och Europa har inte gjort speciellt mycket för att stötta i dessa områden relativt behovet. Det är väl snarare så att Europa genom avtal med de nordafrikanska diktaturstaterna har försökt att stoppa människor som söker en värdigare tillvaro?

"Kruxet är att flyktingarna som vill söka asyl måste göra det på plats, inom Europas gränser.
Och den som är tydlig med sin önskan att söka asyl släpps inte in. I början av 00-talet fanns ännu vissa öppningar. Flera EU-länder gav då möjligheter till asylprövning via ländernas ambassader. Dessa vägar är nu stängda,"


Vad jag vet så har flygbolagen skyldighet att undersöka att människor har inresehandlingar för att få flyga till tex Sverige? Så redan där faller möjligheten att ta sej innanför Europamuren.Varför frågar sej inte ledarskribenten vad som hindrar att söka asyl via ett europeiskt lands ambassad? Svaret kanske är för enkelt - flyktingarna ska inte få komma hit.

"Det är hög tid för EU:s ledare att tänka om. Om de humanitära skälen inte övertygar, så kanske risken för ökade spänningar i Mellanöstern kan stärka engagemanget.
Det måste bli enklare att ta sig in i EU på legal väg – exempelvis genom att unionens ambassader får utfärda humanitära visum, så att flyktingarna kan få sina asylskäl prövade."


- Ja jag håller med, men det mesta pekar i andra riktningen, jag ser inga som helst positiva tecken på en förändring och ursäkten just nu är den ekonomiska krisen i Europa. Vad ska ursäkten bli därefter?

Grekland som ligger nära konflikthärden håller på att bli ett mycket hårt samhälle - flyktingar är lovligt byte för nynazisterna. Turkiet har under hela Syrien konflikten varit mycket restrektivt med att släppa människor över sin gräns. Just flyende till Turkiet - där kunde Europa ha gjort oerhört mycket mer och det hade varit relativt 'billigt' samt satt press på den allt mer repressive Erdogan.

Hela Europa har tagit emot 2,3% av de som flytt ut ur Syrien - hur många är på flykt inom landet?

Europa framstår som en moralisk katastrof och allt pladder om EU som ett fredsprojekt blir snart löjeväckande ...

Janne


2 kommentarer:

Sven Tycker sa...

Festung Europa glädjer väl i varje fall vår "Migrationsminister" Tobias Billström (m).

Jan Paimo sa...

Jaa du Sven - Billström har en 'godkänd' liten katekes som innehåller alla de plusord som skall trummas ut mot menigheten ...

Tänk en gång i tiden tog Sverige emot desertörer från Vietnam kriget ..

Janne