onsdag, juli 24, 2013

Israel och freden - the blame game


Läste åter en av dessa visionslösa - kanske tom meningslösa brännpunkter "Palestinska splittringar står i vägen för fred"

Allt sedan mordet på Folke Bernadotte (han hade ju den förryckta idén att även ursprungsbefolkningen skulle ha en hemvist i området) så har palestinierna anklagats för att inte vilja ha fred.

Palestinierna har under dryga 60 år mer eller mindre levt i fångläger och Israel vägrar låta palestinier som drevs på flykt återvända. Inte heller ges dom rätt till ersättning för sina förlorade egendomar.  Fortfarande liknar palestiniernas liv mer ett liv i fångläger i områden som dom successivt förlorar till bosättare och Israels godtyckliga bebyggande av ockuperad mark - kan det tänkas att det föder hat?

Det är lite obegripligt att just palestinierna skall avstå alla sina rättigheter i namnet av Israels säkerhet?

Att den här konflikten inte är löst beror väldigt mycket på att västvärlden först för krig (andra världkriget) som skoningslöst drabbar området och därefter bestämmer åt människorna i samma område - så här ser kartan ut!

Sternligan som tog livet av Folke Bernadotte ville inte ha begränsningar - palestinierna skulle bort.

Att USA såg Israel som ett sätt att få fotfäste i mellanöstern ska inte heller förtigas. Den massiva uppbackning som USA har gett detta aggressiva lilla land saknar motstycke i historien. Israel påstås vara den enda demokratin i området - för mej kännetecknas en demokrati av respekt för mänskliga rättigheter - rörelsefrihet och respekt för internationell rätt.

Det är faktiskt och tyvärr så att OM världen hade avkrävt Israel verkligt ansvar så hade kanske kanske denna konflikt kunnat vara löst.

Idag erbjuds Israel en start på förhandlingar med utgångspunkt från 1967 års gränser. Den startpunkten ger Israel mer mark än de gränser som ritades 1948 och då ska man minnas att Israel genom vapenmakt hela tiden vidgat sitt 'livsutrymme'.

Att man som man påstår, gett tillbaka territorium är bara delvis sant. Israel ger sej självt rätten att i vilket ögonblick som helst gå in med militära styrkor i vilken enklav som helst - för det har man nogsamt sett till att Palestina inte är ett sammanhängande område - det är just från varandra isolerade enklaver.

Att västmakterna är illa sedda hos länderna runt omkring har sina rutiga och randiga - det är ju inte precis så att man efter korstågen spridit någon 'good will'?

Det är dags att avkräva Israel att prata fred på riktigt. Det schackrande som Israel bedriver med sin säkerhet som enda argument håller inte. Det kan bara sluta med att man går in Syrien Libanon och Jordanien - för att säkra sin syn på vad fred är och Israel vill dessutom pressa med USA i ett anfall på Iran ...

Den dag som Israel slutar tjata om en judisk stat och slutar hänga upp sin rätt på gamla testamentet så kanske det finns en chans.

En stat som använder religion som argument, kan aldrig bli en västerländsk demokrati.


Janne

2 kommentarer:

Anonym sa...

Aldrig läst så mycket lögner om denna konflikten.

Unknown sa...

Anonym - om det jag skriver är lögn - vad är då sanningen?

Är det lögn att Sternligan mördade Folke Bernadotte?
Är det lögn att 750 000 palestinier drevs på flykt?
Är det lögn att Israel intervernerar militärt i de palestinska områdena när man själv tycker det är befogat?
Är det lögn att Israel bygger på ockuperad mark?

Att som du påstå att jag ljuger är magstarkt - UTAN att presentera din egen sanning - det skapar ingen levande debatt och för inte freden framåt.

Israel finns och skall finnas - men en fred kan inte vara ensidig och enbart på Israels villkor.