fredag, augusti 09, 2013

Inte ofta som jag håller med Attefall


Men nu är det dags! Det är väl egentligen självklart att kommunerna ska samordna planering och satsningar i sin egen region? Den heliga kon - kommunalt självbestämmande hotar att stoppa nödvändig utveckling och en annan risk är att brist på samordning göder lokal svågerpolitik ...

Jag tror det ligger mer i kommunpolitikernas intresse att vidmakthålla sin frihet - jag som kommuninvånare välkomnar insyn och samarbete - det är trots allt i kommunen som mitt liv ska levas.

Kommunernas slutna rum (kommunägda bolag) är ett hinder för insyn och kontroll av verksamheten.

Som exempel kan vi ta bristen på samordning av något så självklart som hur man ska koda brandposter (fotnot1). Samma brandposter skall underhållas av oftast helägda kommunala bolag - blir det gjort? Nope!

Ska bli intressant när en omfattande brand äger rum - vem som ska skylla på vem?

Tro för guds skull inte att MSB kan gå in och styra upp i detta till synes lilla kaos - det kommunala självbestämmandet har företräde.

Janne

Fotnot1 För att räddningstjänsten ska kunna släcka en brand behöver de veta dels var brandposten finns, vilket tryck den har och om den sitter på egen ledning eller inte. Kopplingstyp/djup/dränering/värme mm är andra viktiga uppgifter. Räddningstjänsten har idag tillgång till digitala kartor i sina fordon - men kodningen mellan kommunerna skiljer och det finns inget senaste besiktningsdatum - en vital uppgift för att veta om brandposten fungerar. Det kan göras en hel avhandling i ämnet - men ingen gör den!

Inga kommentarer: