fredag, augusti 02, 2013

Vem bär ansvaret?


Ännu en situation där våra myndigheter inte vill ta ansvar - en artist förvägras visum och någonstans mellan tjänstemännens blandande av korten så har tydligen 'risken' att Omar Souleyman skulle söka asyl i Sverige vara för stor.

UD är väl det departement som borde ha det slutliga ansvaret för visering? Generalkonsulatet i Istanbul arbetar rimligen på uppdrag av UD? Migrationsverket kan rimligen bara komma in i bilden om Omar Souleyman söker asyl i Sverige?

Men var det inte så att alla som kommer till Sverige har rätt att söka asyl? Var det inte också så att prövningen är rättssäker och generös?

OM Omar Souleyman skulle söka asyl i Sverige så skall väl ärendet prövas i laga ordning?
Vad är det verkliga problemet?

Stockholms kulturborgarråd Madeleine Sjöstedt (FP) säger så här till SVD:

”Det är hårresande att Omar Souleyman inte beviljats visum för att komma till Sverige. Om vi förbjuder kulturutövare som lever i diktaturer och krig att komma till Sverige är det ett attentat mot kulturens roll för demokrati och fred. UD:s uppfattning är uppenbarligen att bara röster från trygga och säkra förhållanden ska få höras i Sverige. Jag inväntar utrikesminister Carl Bildts kommentar”

Är det någon som på allvar tror att Carl Bildt kommer att ge ett svar som verkligen är ett svar? Kortblandaren Bildt kommer på sin höjd att skapa nya onödiga frågor på sitt alldeles egna sätt - via twitter ...

Janne

Inga kommentarer: